» Het Onvermijdelijke Einde van Moderne Kardinalen

Het Onvermijdelijke Einde van Moderne Kardinalen

Onlangs stuitte ik op het blog  Extend Limits, van futuroloog Tony Bosma, op een filmpje waarvan de strekking mij zo enorm aansprak dat ik het graag hier nog eens wilde delen. Het filmpje ‘Vanquishing the Middle man’ van Renegade Economist laat prachtig zien welke verandering er gaande is in de wereld.

De strekking is eigenlijk dat waar vroeger de drukpers de Bijbel en daarmee het Geloof direct bij de mensen bracht, dat de kardinalen en de schriftgeleerden overbodig maakten. Zij waren niet meer de enigen die het patent op kennis hadden. Hedentendage treedt door de invloed van internet een zelfde soort fenomeen op. Kopers kunnen direct zakendoen met verkopers zonder tussenkomst van tussenpersonen. Dat roept de vraag op wat de toegevoegde waarde van tussenpersonen dan eigenlijk nog is, en wat dat betekent voor de keten. In een eerdere blogpost heb ik mij daar al eens over verwonderd.

 

 

Door de opkomst van de online wereld en de toepassingen die daarmee vrij komen, kan iedereen tegenwoordig zijn wat hij wil zijn. Met de intrede van technologische vernieuwing komt er plotseling een verschuiving van de macht, die ervoor zorgt dat mensen niet meer afhankelijk zijn van Moderne Kardinalen die hen wel vertellen wat de waarheid is. Bijvoorbeeld de rol van journalisme en de pers staat erg onder druk in tijden waarin iedereen vooraan met iPhone of Samsung Galaxy op het nieuws staat. Daarmee verandert de rol van de nieuwsmakers omdat wij blijkbaar geinteresseerd zijn in snel nieuws in plaats van perfect nieuws. Waarom zouden we immers de krant van gisteren lezen als dat vol staat met nieuws van gisteren? En trouwens, wie zijn jullie om het beeld op nieuws 'te maken' en dus te bepalen voor mij?

En zo gaat het natuurlijk niet alleen in de journalistieke wereld. Wat dacht je van de wereld van retail die wordt geteisterd door online concurrentie? Hoelang zou de reisbranche in deze vorm nog bestaan? In de restauratieve sector wordt het steeds gebruikerlijker om sociale apps in te zetten om de ervaring te beoordelen. In de financiele wereld zijn er al een aantal initiatieven waar men voor financiering het bankenkanaal overslaat en met elkaar in zee gaat. Kortom, de connected world die op ons afkomt met warpspeed zorgt ervoor dat de macht verdwijnt bij de oude machthebbers en bepalers, en dat nieuwe ecosystemen de macht overnemen. Ben jij er klaar voor?  

 

Up